Textilná prevádzka v Starej Ľubovni končí, o prácu príde 127 ľudí

12.02.2009 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 12. februára (TASR) - Spoločnosť Luko-K so sídlom v Košiciach ruší textilnú prevádzku v Starej Ľubovni, kde príde o prácu 127 ľudí, predovšetkým žien, ktoré šijú ľahkú konfekciu.
Vedenie oznámilo hromadné prepúšťanie tamojšiemu úradu práce v závere januára, takže prvé výpovede dostanú zamestnanci koncom februára.
Aktuálna miera nezamestnanosti v okrese Stará Ľubovňa dosahuje 9,37 %. V evidencii úradu práce sa ocitlo 3146 záujemcov o prácu. Podľa riaditeľky úradu Anny Aftanasovej avizované hromadné prepúšťanie môže zvýšiť nezamestnanosť približne o pol percenta. Niektoré zo žien, ktorých sa prepúšťanie dotkne, si iniciatívne hľadajú prácu. Viaceré si už našli nové zamestnanie. \"Keďže ide o ženy, ktoré vedia šiť, niektoré by mohli začať podnikať a poskytovať krajčírske služby. V súčasnosti im môžeme poskytnúť príspevok 2416 eur (72.784 Sk), \" priblížila možnosti Aftanasová.
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) eviduje v okrese asi 120 voľných pracovných miest. Sú medzi nimi pozície zváračov, tesárov, murárov, ale aj predavačiek či kuchárov. V ponuke je tiež niekoľko špeciálnych profesií, napríklad vinár či technológ.
Mnoho ľudí z okresu Stará Ľubovňa tradične migruje za prácou do zahraničia. V dôsledku finančnej krízy však viacerí stratili miesto. Najmarkantnejšie sa to prejavilo v závere roka. V decembri 2008 pribudlo do evidencie nezamestnaných 60 ľudí, ktorým sa skončil pracovný pomer v zahraničí, predovšetkým v Írsku ale aj v Českej republike či Holandsku.
\"Usilujeme sa pomôcť nezamestnaným. Komunikujeme s vedením firiem a sme pripravení uplatňovať v praxi opatrenia, ktoré prijíma vláda na zmiernenie dopadov finančnej krízy, \" dodala riaditeľka.
(1 EUR = 30,1260 SKK)
 

Vyberte región